Milletvekili Saffet Bozkurt'un mesaji şöyle: "Temmuz 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milletimiz denizlerde de egemenlik hakkını tüm dünyaya ilan etmiş ve bu tarih “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaya başlamıştır.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmekte ve denizciliğin geliştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Denizlerimiz, tarih boyunca Türk milletinin hayatında önemli bir yer işgal etmiş, ticaretten savunmaya kadar birçok alanda kritik bir rol üstlenmiştir. Kabotaj ise, deniz taşımacılığında ulusal sularda yapılan faaliyetlerin düzenlenmesi ve yönetilmesi açısından kritik bir yere sahiptir. Bu anlamda, kabotajın güçlendirilmesi ve desteklenmesi, ülkemizin denizcilik potansiyelini maksimize etmek için stratejik bir öneme sahiptir.

"Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar Sergisi ve Konferansı" düzenlendi "Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar Sergisi ve Konferansı" düzenlendi

Bizler, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutlarken, denizcilerimizin ve deniz sektöründe emek veren herkesin özverili çalışmalarını takdirle anıyoruz. Denizlerimizin temizliği, güvenliği ve sürdürülebilirliği için hep birlikte sorumluluk almalı, denizcilik sektörünü daha da ileriye taşıyacak adımlar atmaya devam etmeliyiz.

Bu bağlamda bölgemiz Zonguldak ve çevresinde ilk limancılık faaliyetlerinin 1900’lü yılların başlarında oluştuğu düşünüldüğünde, bölge halkının sektörde hak ettiği yer ve tecrübe açıkça görülmektedir. Karadeniz'de ticaret hacmi gelişen nadide yerlerden biride Ereğli’dir. Erdemir limanı, belediye limanı, tersanecilik faaliyetleri ve geri sahada kurulu olan sanayi tesisleri ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. 

Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde öncü ülke olmamız temennisiyle “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyorum. Bu vesileyle Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, deniz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum."

Kaynak: Bülten