ZOTEV Başkanı Fikret Zaman yönetim kurulu kararı ile 2024 Kültür ve Sanat Ödülü'nü Devrek'te doğup büyüyen Gazeteci İbrahim Tığ'a verileceğini açıklamıştı.  ZOTEV Başkanı Fikret Zaman, ödülünü Zonguldak’ta  İbrahim Tığ’a takdim ederek başarılar diledi. Zaman: "103. kurtuluş yıldönümünü kutladığımız Zonguldakımızın kent hafızasını oluşturank kültürüne  sanat ve eedebiyatı ile yaptığı araştırma ve çalışmaları ile katkı koyan ve bu kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında büyük İb çaba gösteren İbraihim Tığ!a vakıf olarak bu ödülü layık gördük. Sanat ve sanatçının inkar edildiği bir toplumda İbrahim Tığ, eser ve araştırmalrı ile cablı bir kültür yaratıyor"dedi.

Yaz Kur’an Kursu eğitimleri başladı Yaz Kur’an Kursu eğitimleri başladı

İbrahim Tığ ise konuşmasında ZOTEV'in değerini bildiği nedeni ile teşekkür ederek: "Elbette toplumlar sanat, kültür ve edebiyatı ile yaşar. Bubağlamda ilimizin, ülkemizin kültürüne ve edebiyatına katkı koymaki kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak amacı iel  yaptığımız bu çalışmalrı takidre şayan gören ve beni ödüllendiren ZOTEV'e teşekkür ediyorum.

Tığ şöyle konuştu:  “Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) olarak Devrek Türkülerini ve Araştırma Kurulu oluşturduk. Kurulun başkanı da Mustafa Uzundal’dır. Kurul üyelerimizle birlikte 8-9 yıl içinde Devrek’in 83 köyünden 62’sinde alan taraması yaptık. 60’ın üzerinde türkü derledik. Bu derlemeleri ben daha önce iki kitapta toplamıştım. Bu ise üçüncü son  kitabım, aslında bir nevi geliştirilmiş bir kitap. Bu kitaba Zonguldak genelindeki türkülerimizi de kattık, ortaya güzel bir eser çıktı. Amacımız Devrek’in, Zonguldak’ın kültür ve türkülerinin gün yüzüne çıkartarak, kalıcılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmaktı. Bunda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.”

TRT REPERTUVARINDA 16 ZONGULDAK TÜRKÜSÜ VAR

Konuşmasında Zonguldak’ın aslında türkü bakımından oldukça zengin bir şehir olduğunu ifade eden İbrahim Tığ, Bartın ve Karabük’ün bu ilden ayrıldıktan sonra 4 türküsüyle baş başa kaldığını, belirtti.

Tığ şöyle konuştu:  “Bartın ve Karabük Zonguldak’tan ayrıldığında Zonguldak’ın TRT Repertuvarında kayıtlı 4 türküsü vardı. Bunların 2 tanesi Ereğli, 1 tanesi Merkez ve 1 tanesi de Çaycuma’ya aitti. Kurul üyesi arkadaşlarımla ilk işimizden birisi de o çok bilinen, Bolu yöresine kayıtlı ‘Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halimem’ türküsü/nü/müzü yaptığımız itirazlar, bilgi, belge, canlı tanıkların beyanları doğrultusunda Devrek’e almak oldu. Bizim itirazlarımızı yerinde bulan TRT Repertuvar Kurulu Üyeleri haklı olarak bu türkünün yöresini ‘Devrek’ olarak tescil etti. Bu türkümüzü 72 yıl sonra doğduğu topraklara, Devrek’e almış olduk. Yeni derlediğimiz  türkülerden 11 tanesi de bu kuruldan geçerek Zonguldak, Devrek türküsü olarak TRT Repertuvar Kayıtlarına girdi. Böylece Zonguldak’a ait, TRT Türkü Repertuvarında kayıtlı toplam 16 türküsü olmuş oldu. Emek veren arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

Törene, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge, şair yazar Mustafa Ahlat, Muaharrem Akman, Önceki CHP İl Genel Mecliis Üyesi Mustafa Uzundal ve davetliler katıldı.448869923 10161838921009626 1756249053631027868 N

Muhabir: Yeliz Alagöz