Valilik önünde yapılan çelenk koyma töreninde; Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 

Törene; Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğgeneral Niyazi Uğur, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 

Belediye Başkanı Tahsin Erdem, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı: 

Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 103’üncü yıldönümünü sizlerle birlikte kutlamaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz…
Bundan tam 103 yıl önce, Anadolu’nun birçok noktası gibi şehrimiz de yabancı güçler tarafından işgal edilmiş, vatanın aziz toprakları düşman çizmeleriyle çiğnenmişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ulusumuzun kararlı ve özverili mücadelesi sonucunda düşmanlar yurdumuzdan uzaklaştırılmış, tüm dünyada örnek olarak gösterilecek bir özgürlük ve bağımsızlık savaşı verilmiştir. Milli Mücadele sürecinin önemli halkalarından birini oluşturan Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluş mücadelesi, özü itibarıyla günümüz için de büyük dersler içeren bir özellik taşımaktadır. 

Fransızlar’ın 1919 yılında havzadaki Fransız sermayedarları ve Ereğli Şirket-i Osmaniyesi’ni korumak ve güvenliğini sağlamak bahanesiyle Zonguldak’a bir tabur asker sevk etmesi ile başlayan işgal süreci, yaklaşık iki yıl sonra yerel milis güçlerinin sahada, TBMM’nin ise diplomasi alanında verdiği mücadele ile son bulmuştur. 

Çok değerli hemşehrilerim,
Fransızlar, halkımızın milli birlik ruhu karşısında 21 Haziran 1921’de şehri terk etmek zorunda kalırken, şehir belleğine kazınan bu olay, 103 yıl sonra bugün de önemini ve anlamını bütün derinliğiyle korumaya devam etmektedir. Şehrimizdeki düşman işgalinden kurtarma mücadelesi, madenlere sahip çıkmanın vatan savunması sırasında ne kadar stratejik önem taşıdığını da açıkça göstermiştir. 103 yıl önce Zonguldak’tan verilen bu mesaj, bugün yakın coğrafyamızda emperyal güçlerin saldırılarına maruz kalan petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını sahip ülkeler için de derin anlamlar ifade etmektedir. Bu nedenle bizim yüzyıl önce yaşadığımız 21 Haziran, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde de olanca sıcaklığını korumaktadır. 

Zonguldak, 1 Nisan 1924’te vilayet olmuş ve ‘Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il’ olma unvanını almıştır. Ama Zonguldak’ın Cumhuriyetimiz için tek anlamı bu değildir. Zonguldak, her karış toprağında alın teri ve emekle ürettiği kömürüyle genç Cumhuriyetin sanayi hamlelerine omuz vermiş, ülke kalkınmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu özverili çabaları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetlidir.” sözleriyle karşılık bulmuştur. 

Bugün şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu coşkuyla kutlarken, kömürü ilk kez günyüzüne çıkaran artık adı kömürle ve Zonguldak’la özdeşleşen Uzun Mehmet, gerek bir efsanevi kahraman olarak, gerekse kömürün havzadaki ilk kâşifi olarak tarihimizde ve gönüllerimizdeki yerini almıştır. Okuluyla, caddesiyle, camisiyle kentimizdeki birçok noktada onun adıyla karşılaşmanın gururunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Bu şehir var oldukça, bu şehrin var olmasını sağlayan kömürün kâşifi de hep var olacaktır. 
Cumhuriyetimizin ilk vilayeti olan ve tarih boyunca birçok önemli döneme tanıklık etmiş olan ilimizde, sizlerin teveccühüyle Belediye Başkanı olmak büyük bir onur ve sorumluluktur. Şehrimizi daha yaşanabilir, daha güzel bir yer haline getirmek için göreve geldiğimiz ilk günden itibaren gece gündüz demeden çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımızı sürdürürken sizlerin de desteği ve katkılarıyla ilerliyoruz. Sizlerin sesini dinleyerek, sosyal belediyecilik anlayışı vizyonumuz ile hareket etmek, bizim en önemli önceliklerimizden biridir. Doğrudan insana dokunan belediyecilik anlayışımız ile yurttaşlarımızın kaliteli yaşamasını hedefleyen, her zaman ulaşılabilen, kentsel estetiğe ve çevresel duyarlılığa önem veren mutlu bir şehir inşa ederek, Zonguldak’ımıza değer katacak hizmetlerimiz ve yenilikçi projelerimiz ile şehrimizin sorunlarını kökten çözmeyi hedefliyoruz. 
Bu duygu ve düşüncelerle, 21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 103’üncü yıl dönümünü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü’nü içtenlikle kutluyor, Uzun Mehmet başta olmak üzere tüm maden şehitlerimizi ve kahramanlıklarıyla tarihe mâl olan ve bu uğurda can veren aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 
Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum." 

Zonguldak Belediyesi tarafından düzenlenen Kurtuluş Günü programı, 21 Haziran Cuma günü başlayıp 28 Haziran Cuma günü bitecek. 

Program şöyle: 

21 Haziran 2024 

Saat 10:00’da Çelenk Töreni, Halkoyunları Gösterisi 
Fotoğraf sergisi ve ödül töreni. 

Saat 11:00’de Uzun Mehmet’i anma töreni.
24-28 Haziran 
Spor turnuvaları.
26 Haziran Saat 14:00’te 4'üncü Karaelmas Şenliği.
Saat 20:00’de Zonguldak Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu konseri. 

Zonguldak Belediyesi tarafından düzenlenen programlara bütün halk davet edildi. 

Kaynak: