Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Kadıoğlu Köyü, Çobanhasanlar Mahallesinde bahçe sahibinin tesadüfen bulduğu mozaikler  2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalıntıların MS 3. yy ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu düşünülmekte. Kalıntılar, Kadıoğlu Köy Yolu’na 15 metre uzakta ve yol kotundan 7 metre aşağıdadır. Alanda etrafı işlemelerle süslü, üzüm salkımı tutan kadını hançerle öldürmek isteyen bir erkek figürünün yer aldığı mozaik taban döşemesi ile birlikte, MS. 253-260 Roma dönemine ait olduğu tespit edilen Valerianus sikkesi, tarihi bina Kalıntıları ve işlemeli çömlek parçaları bulunmakta..

Tarım ve Orman Müdür Vekili Rıfat Verim’in asaleti geldi Tarım ve Orman Müdür Vekili Rıfat Verim’in asaleti geldi

O tarihten itibaren toprak altında örtülü bulunan mozaikleri turizme açılamadı. Halen belirsizliğini koruyan konuyu gündemde tutmak için Tabiatı ve Kültürel Miraslarımızı Koruma Gönüllüleri mozaiklerinin gün yüzüne çıkarılması için bir araya geldiler. Köylülerin de katıldığı ziyarette buranın ziyarete açılması için mücadele edileceğinin altı çizildi. Programa katılan ve mozaiklerin için büyük çaba veren Çaycumalı Arkeolog Selahattin Aydın: “Antik bir kentin uzantısı olduğunu düşündüğümüz villanın insan sirkülasyonuna açılması için mücadele ediyoruz. 1750 yıllık mozaiklerin insanların görmesini istiyoruz. 17 yıldır kapalı bekliyorlar. Daha  fazla beklerse alttan aldığı nemle patlayabilir”diye konuştu.

Köylülerin de destek verdiği ziyarette çok sayıda vatandaş ve STK temsilcisi, CHP eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP İlçe Başkanı Fahri Diler ve yönetim kurulu, CHP Kadın Kolları Başkanı Çiler Girgin Başoğlu ve yönetim kurulu, Çaycuma Çevre Platformu Sözcüsü Züleyha Nur, Belediye Meclis Üyesi Ferhan Nur, Kışla Köyü Eski Muhtarı Hayrettin Ünlütürk, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayla Güner Kalaycı TEMA ilçe temsilcisi Seçkin Ünsal, Gazateci Cevdet Albay, Susma Gazetesi Çaycuma Temsilcisi Talip Oruç ,İl Genel Meclisi üyesi Hamdi Akyüz ve Kadıoğlu Köyü Muhtarı Vedat Çıtak da alanın bir an önce ayağa kaldırılması çağrıda bulundu.

kadıoğlu-mozaik

Muhabir: Yeliz Alagöz