Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TOAO) tarafından Karedeniz’de yeni keşifler yapılıyor. Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi açıklarında TPAO’nun önümüzdeki bir iki ay içinde petrol aramaya başlayacağı öğrenildi. Kilimli ilçesi, Cumayanı Mahallesi, 320 Ada, 1 Parsel sınırları dahilinde Gölçayır 1-2-3-4-5 kuyuları ARS/TPO/K/56 No.lu Ruhsat Alanında, 5 (beş) adet noktada Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Doğalgaz Arama ve Çıkarma" projesine ilişkin gerekli izinler alındıktan sonra çalışmalar başlayacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün gazetecilere yaptığı açıklamada Karadeniz’de doğal gaz alanında yeni keşifler yapıldığını ifade etti.
DOĞAL GAZ ARAMADA ÇED SÜRECİ GEREKLİ DEĞİLDİR
Öte yandan, Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, TPAO’nun 5 noktada Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Doğalgaz Arama ve Çıkarma" sürecinde ÇED sürecinin gerekli olmadığına ancak ilgili kurum tarafından ruhsatlandırma yapılarak faaliyete başlanabileceğini söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Şenol Ayyıldız imzası ile Kilimli Belediyesi’ne konu ile ilgili gönderilen yazıda şöyle denildi: “İlimiz, Kilimli ilçesi, Cumayanı Mahallesi, 320 Ada, 1 Parsel sınırları dahilinde Gölçayır 1-2-3-4-5 kuyuları ARS/TPO/K/56 No.lu Ruhsat Alanında, 5 (beş) adet noktada Türkiye Petrolleri A.O. Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Doğalgaz Arama ve Çıkarma" projesine ilişkin Proje Tanıtım Dosyası Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim (e-ÇED) Sistemi üzerinden Müdürlüğümüze sunulmuş olup oluşturulan komisyonca incelenip değerlendirilmiştir. "Doğalgaz Arama ve Çıkarma" projesi için ÇED Yönetmeliği'nin 17. Maddesine istinaden Müdürlüğümüzce, 14/07/2023 tarih ve 33030589 220-02 E-2023140 numaralı belge ile "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.
Söz konusu Projeye ilişkin Proje Tanıtım Dosyası ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yürürlüğe giren ilgili yönetmeliklere uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması, 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 18. maddesi 3. fıkrası "Proje sahibi "ÇED Olumlu" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararını aldıktan sonra, projede planlanan bu Yönetmeliğe tabi değişiklikleri Bakanlığa veya ilgili İl Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür." hükmü gereğince projede herhangi bir değişiklik yapılmasının planlanması durumunda Müdürlüğümüze bilgi verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, "ÇED Gerekli Değildir" kararı bir projede faaliyette bulunulabilmesi için yeterli olmayıp, mer'i mevzuat uyarınca proje ve proje alanını ilgilendiren kurum ve kuruluşlardan izin/onay alınmadan ve/veya ruhsatı vermeye yetkili kurum tarafından ruhsatlandırılmadan faaliyete başlanılmaması hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.”