Mehmet Şimşek'in açıkladığı KİT Reformu içinde yer alan 19 kurumdan biri olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmesi ya da kapatılması Zonguldak'ta tartışma konusu oldu. 

KİT'lerde yeni yapılandırmaları TTK faydasına olduğu takdirde kabul edeceklerini ifade eden Milletvekili Ahmet Çolakoğlu "Türkiye Taşkömürü Kurumu ve diğer bütün KİT kurumları hakkında yeniden yapılanma anlamında bir çalışma yapılacaksa bu ne özelleştirme olarak kabul edilebilir ya da kapatma olarak kabul edilebilir. Böyle bir şey kesinlikle yok" diye konuştu. 

Yeniden yapılandırılacak KİTler arasında TKİ, Eti Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TEDAŞ, TPAO, TEİAŞ, EÜAŞ de yer alıyor. 

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE BU TÜR ÇALIŞMALAR VAR" 

Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak'ta tartışılan TTK'nın özelleştirilmesi ya da kapatılması ile ilgili şu görüşleri paylaştı:
"Şu anda bu şekilde Türkiye'nin her tarafında çalışmalar var. Fakat bu kadar kesinleşmiş, karar verilmiş bir durum yok. Ama dediğiniz gibi Türkiye Taşkömürü Kurumu ve diğer bütün KİT kurumları hakkında yeniden yapılanma anlamında bir çalışma yapılacaksa bu ne özelleştirme olarak kabul edilebilir ya da kapatma olarak kabul edilebilir. Böyle bir şey kesinlikle yok. Yeni bir yapılanma olabilir mi? Olabilir. Türkiye'nin birçok Kamu İktisatı Teşebbüsü'nde yeniden yapılanma olmuştur. Yeniden yapılanma sonucunda çok faydalı işler de ortaya çıkmıştır. Bu konuda bir çalışma yapılabilir. Eğer faydalı bir çalışma yapılacaksa Türkiye Taşkömürü Kurumu için biz zaten her zaman bunun yanında oluruz zaten."
"KURUMUN YÖNETİM ŞEKLİ YAPILANDIRILACAK" 

"Kurumun yönetimi şeklinde yapılanmalardan bahsedilebilir ama kurumun kapatılacak, kurum özelleştirilecek gibi bir konu kesinlikle yok. Kurumun işleyişi hakkında, yapılanması hakkında yeniden bir şekillenme olabiliyor tabii ki. Genel Müdür vasfı kaldırılıp Yönetim Kurulu Başkanı vasfı getirilebilir. Özelleştirme demek; özel bir şahsa verilme gibi durumdur. Özel bir şahsa verilme gibi bir durum yok yani. Özelleştirme ilanına çıkar, ihaleye çıkar. TTK'yı satışa çıkarılır. Özel şahsa gelirler, burada ihaleye girerler, alırlar. Özelleştirme budur. Bu özelleştirme değil. Yapısal bir dönüşüm." 
 

Muhabir: Öznur Güneş