Samsun'da devam eden ve yapılması planlanan arkeolojik çalışmalar ve tarih ve kültür turizminin geliştirilmesine yönelik değerlendirme toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca, Vali Yardımcıları Emin Çolak, Şevket Cinbir, Fatih Cıdıroğlu, Vali Yardımcısı Vekilleri Abdulkadir Demir, Kemal Yıldız, Dr. Polat Kara, Vehbi Bakır, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, öğretim üyeleri Doç. Dr. Atila Türker ve Doç. Dr. Kasım Oyarçin de katıldı.
TURİZM PLANLAMALARI GÖRÜŞÜLDÜ
OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından kazısı tamamlanan Dombalaktepe Höyüğü’nün sonuçları hakkında bilgi verilen toplantıda, Samsun’da yapılan arkeolojik kazı ve araştırmaların Anadolu ve Önasya kültürlerindeki önemine ve potansiyeline de değinildi. Yapılan kazı çalışmalarının Türkiye’nin diğer kesimlerine göre oldukça az olduğuna dikkat çekilerek, kazı sayılarının arttırılmasının önemi vurgulandı. Devam eden İkiztepe ve Oymaağaç kazılarına desteğin artırılması, ayrıca Asar Kale, Elmacıktepe ve Akalan Kalesi gibi kale ve yerleşimlerde de kapsamlı kazı projelerinin başlatılması, özellikle Bafra Ovası’nın arkeolojik varlıklarının yanı sıra mağaracılık, vadi ve doğa gezileri ile yamaç paraşütü gibi kırsal kesimde yapılacak alt yapı ve destinasyon çalışmalarının planlaması görüşüldü.
'YAPILACAK ÇALIŞMALARLA KIZILIRMAK DELTASI KALICI LİSTEYE ALINABİLİR'
Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Toplantıda ayrıca Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ilimiz genelindeki arkeolojik kazı çalışmaları ile tarih ve kültür eserlerinin restorasyonları için belediyeler ve diğer paydaşlara sağlanacak maddi desteklere yönelik yapılan ve yapılacak çalışmalar kapsamında; öncelikle projesi hazır tarih ve kültür eserlerinin restorasyonlarına başlanılması ve projesi hazır olmayanların da projelendirilerek restorasyonlarının yapılması, arkeolojik alanlarda yeni kazıların başlatılmasına yönelik destek ve çalışmaların yürütülmesi hususları görüşüldü.
OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin Samsun arkeolojisi ile tarih ve kültür turizmine olan ilgisine teşekkür ederek, memnuniyetini ifade eden Sayın Valimiz, Samsun’da göreve başladığında ajandasında tarih ve kültür turizmi ile arkeolojik çalışmalara destek vermenin bulunduğunu, bunun özellikle kırsal kalkınmayla beraber planlanması halinde özel ve kamusal yatırımların geniş bir alana yayılabileceğini belirtti.
Anadolu'nun en büyük ikinci Ramsar alanı olan Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti’nin Ramsar Sözleşmesi kriterlerinden 8'ini karşıladığını, bu konudaki çalışmaları hızlandırarak UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren deltanın yapılacak çalışmalarla kalıcı listeye alınabileceğini vurgulayan Sayın Valimiz, bu kapsamda ilin tarih ve kültür turizmi ile arkeolojisinin birlikte planlanacağını, bu konuda yapılacak her türlü girişim ve çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını ifade etti."