Türkiye verimli bitki türlerinin içerisinde barındırdığı çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki çeşitleriyle bu alanda paha biçilmez bir zenginliğe sahip.

İnsanların hatta tüm canlıların hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli besin maddelerin vücutlarında bulunduran bitkiler beslenme ve sağlık açısından çok büyük öneme sahip.
Eski çağlardan günümüze geleneksel tıpta kullanılan bir çok bitti günümüzde modern tıpta da işlenip kullanılarak yerini almaya başlamıştır.

Özellikle son yıllarda kimyasal üretimlerden bitkisel üretimlere doğru büyük bir yöneliş görünmektedir.

Beslen ve sağlık konusunda daha hassas davranan insanlar doğal gıdalar ile beslenme, bitkisel desteklerle hastalıklarla mücadele etme yöntemini tercih ediyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler tıp alanında kullanılmanın yanı sıra bünyelerinden bulundurdukları kokular sayesinde günümüz kozmetik sektörünün de ilgisini çekmeyi başarmış hatta bu alanda büyükdeğer bulmuştur.

Tıbbi bitkiler, gıda, kozmetik, vücut bakımı, buhur veya dini merasimler gibi yerlerde kullanılırken; aromatik bitkiler ise, esans ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ

Özellikle aromatik bitkilerin birçok sektörde kullanılmaktadır. Ülkemiz tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Ancak bu konuda yeterli verimi alacak çalışma yapılmadığından her yıl milyarlarca bitki doğal yaşam akışı içerisinde yok olmaktadır.
Türkiye tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olmasına rağmen bu konuda gerekli çalışmalar yapılmadığı için istenilen gelir elde edilmiyor.
İlaç sanayi, sağlık sektörü, kozmetik sektörlerini dışı bağımlı olmaktan kurtaracak yeterliliğe sahip olan tıbbi ve aromatik bitki zenginliğinin değerlendirilmesi halinde ülke dışa bağımlılıktan kurtarılacak, atıl durumda olan bitkilerimiz değerlendirilecek ve binlerce kişiye yeni gelir kapısı açılacak.

ZONGULDAK ÇOK ZENGİN

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü sınırları dahilindeki bölgenin, morfolojik yapısı, toprak durumu, nüfus yapısı, bitki örtüsü, su kaynakları, orman varlığı, tarımsal yapısı, tıbbi bitkilerin ticareti, tarihsel gelişimi, Türkiye ve Dünya tıbbi bitki ticareti ve defne, ıhlamur, kızılcık, kuşburnu, kestane, çam fıstığı ve ardıç gibi bitkiler üzerinde yapılan akademik çalışmalar neticesinde Zonguldak Orman  Bölge Müdürlüğü yetkisi dahilinde olan alanlardaki çeşitlilik yönünden bölgemizin çok zengin olduğu ortaya çıkmıştır.
 

Editör: Bayram Tomakin