Ülkede günlük yaklaşık 5 milyon ekmek, çöpe gitmekte olduğunu da hatırlatan İsmail Maden, “Gıda israfı dünyamızın en önemli meselelerinin başında gelmektedir. Bugün dünyada her 9 kişiden biri, açlıkla mücadele ediyor. Bu, yaklaşık, 821 milyon, insan demek. Tüm dünyada, tarladan satış noktalarına kadar, her yüz gıdadan 14’ü, ziyan oluyor. Soframıza ulaşana kadar ise, her yüz gıdadan 33’ü, çöpe gidiyor. Gelişmiş ülkeler, gıdayı daha çok, marketlerde veya evlerinde israf ediyorlar. Gelişmekte olan ülkelerde ise, gıda, sofralarına gelmeden önce ziyan oluyor. Çöpe giden gıdanın değeri,  yıllık yaklaşık olarak 1 trilyon dolardır.
Hâlbuki israf edilen gıda, dünyadaki tüm aç insanları doyurmaya yeter. Son derece üzülerek söylüyorum ki, ülkemiz de, bu durumun dışında değildir.
Ülkemizde günlük yaklaşık 5 milyon ekmek, çöpe gitmektedir. Taze meyve sebzenin israf oranı ise yüzde 50’dir. Bizim kadim medeniyetimizde sofraya ancak, yetecek kadar yemek getirilmesi öğütlenir. İhtiyaçtan fazlasını sunmak hoş karşılanmaz. Oysa geldiğimiz noktada ikram, güç gösterme aracına dönüştürülmüş durumdadır. Bu bakımdan israfla mücadelede, gerçekleştirilen çalışmalar yanında, değerlerimizi de hatırlamamız gerekiyor.
 Dünyanın bir yanında çocuklar, bir lokma ekmeğe, bir bardak temiz suya muhtaç iken, Dünyanın başka bir yanında ise, insanların bir ısırık alıp bıraktığı, tonlarca yemek çöpe gidiyor. Sorumluluk bilinci ile davranışlarımızı değiştirerek, insanlığı, içine düştüğü bu utançtan hep birlikte kurtarabiliriz.  Bunun için örneğin, alışverişe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlamalıyız. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp, bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten, vazgeçmeliyiz. Geleneksel mutfak kültürümüzü artırarak, atıksız mutfağın gereklerini uygulamalıyız. Meyve ve sebzeleri, mutlaka mevsiminde tüketmeliyiz” dedi. 

Editör: Gamze Taşdemir