EYT düzenlemesinin TBMM’den geçmesi ve resmi gazetede yayınlanması sonrasında başvuru süreci de başladı. Vatandaşlar emeklilik dilekçesi verebilmek için Sosyal Güvenlik merkezlerine akın ederken e-devlet başvurularında da yoğunluk yaşanıyor. 
EYT yasasıyla yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi Nisan ayından itibaren emekli maaşı almaya başlayacak, yaş şartı dışında diğer emeklilik koşullarını yerine getirenler dilekçelerini vermeye ve emeklilik başvurusu yapmaya başladı. Bir yandan EYT'liler emeklilik heyecanı yaşarken bir yandan da EYT'siz emeklilik şartları merak ediliyor. Peki, EYT tutmayanlar ne yapacak? 

BORÇLANMA YAPARAK ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

EYT ile birlikte milyonlarca vatandaş erken emekli olma şansını yakaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla EYT'de yaş şartı kaldırılsa da kademeli prim zorunluluğu getirildi. Aranan tüm şartları taşıyan vatandaşlar emeklilik dilekçelerini vermeye başladı. EYT'siz erken emeklilik hakkı da bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması aynı zamanda yurt dışı borçlanması gibi borçlanmaları yaparak emeklilik tarihine öne çekebilirsiniz. Askerlik borçlanması ile 18 ay doğum borçlanması ile 6 yıl yurt dışı borçlanması ile de yurt dışında kaldığınız süre boyunca erken emekli olma şansına sahip olabilirsiniz.
KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR 
Ayrıca erken emeklilik hakkı olan başka kişiler de bulunuyor. Örneğin yıpranma payı yüksek olan işlerde çalışanlar, ağır engelli çocuğu bulunan anneler, malullük durumu olanlar erken emekli olabiliyor. Elbette kendi içinde bu durumlarında şartları bulunuyor. Örneğin ağır engelli çocuğu bulunan annelerin erken emeklilik hakkını alabilmesi için 10 yıl çalışma süresinin olması gerekiyor. Malulen emeklilik için de çalışma hayatı sırasında iş gücünü %60 oranında kaybetmek gerekiyor. Bu şartlara uygun olan kişiler emeklilik dilekçesini sosyal güvenlik kurumuna vererek erken emeklilik hakkını kullanabiliyor.

Editör: Metin Özden