Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) dün akşam itibariyle ara verilen üretime yeniden başlandı.
Maden işçileri, 6 Şubat'ta 11 ilde yaşanan deprem nedeniyle deprem illerinde arama kurtarma çalışmalarına katıldılar.
Deprem bölgelerine kademe kademe ulaştırılan maden işçileri ve TTK yöneticileri, kurumdaki üretimden feragat ederek can kurtarmaya odaklandılar.
Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Radyo Clup'te Gamze Taşdemir'in programına katılarak TTK'da dün akşam itibariyle üretimin başladığını belirterek şöyle konuştu:
"Öncelikle hepimizin başı sağolsun, çok büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldık. Gidip görmek lazım, ekranlarda gördüklerimiz her şeyi yansıtmıyor. Gerçekten çok büyük yıkım, özellikle 3 ilimiz yeniden inşa edilecek. İlk olarak TTK Genel Müdürlüğü’ne iletildiğinde 84 kişilik bir kafile ile yola çıktık. Arkadaşlarımız hava muhalefeti sebebiyle 18 saat süren bir yolculuk sonunda olay yerine intikal etti. Olayın ne kadar büyük olduğu bir süre sonra ortaya çıktı. Devamında da talep edilen madenci kardeşlerimiz bölgelere gönderildi. 3 bin 800 madenci arkadaşımız ve MTA’ya bağlı 51 üyemizle birlikte toplamda 3 bin 851 arkadaşlarımızla birlikte biz sahadaydık. Arkadaşlarımıza moral vermek ve destek olmak için yönetim kurulu arkadaşlarımızla birlikte sahalara gittik. Madenci arkadaşlarımız günlük hayatta nasıl çalışıyorsa enkazda aynı şekilde yapmış olduğu alışkanlık ile beraber çok rahat bir şekilde ilerleme fırsatını kendileri yarattılar. Domuz damı dediğimiz tahkimatlar bizim yer altında çalışırken uyguladığımız sistemler. Burada bizler zorlanmadık. Bu durum arkasından büyük başarılar meydana getirdi. Bir çok canımızı enkaz altından arkadaşlarımız çıkarma şansı buldu. Madenci arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Lojistik sıkıntılarda yaşandı ama hiçbir madenci arkadaşımız ‘Biz buraya neden geldik?’ demeden cansiperane vatandaşlarımızı enkazın altından çıkarma mücadelesi verdiler."
Gündemde madencilerimizin ve yaptıkları mucizelerin olduğunu belirten Hakan Yeşil "TTK'ya işçi alımını her zaman dile getiriyoruz, mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Ama görünün şu ki deprem bölgelerinde, büyük afetlerde madenci arkadaşlarımızın ne kadar başarılı olduğunu bununda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye deprem bölgesi ne zaman deprem olacağını kimse kestiremez ama hazırlıklı olmak lazım. Bu anlamda da maden işçilerine ihtiyaç olduğu aşikar. Türkiye gündeminde madencilerimiz ve yaptıkları mucizeler var" diye konuştu.
Maden işçilerinin psikolojilerinin iyi olduğunu ifade eden Hakan Yeşil "Biz de madencilerimizin psikolojileri ile ilgili tereddüt yaşadık ama çok şükür ki madenci arkadaşlarımız o yaşadığı 2 günlük sıkıntıdan sonra orada niye olduklarını, niye oraya gittiklerini zaten gönüllü gittiler, çok iyi kavradılar ve kendilerini alıştırdılar. Yerin altında canlı insan çıkartmak mutluluk veriyor ama yerin altında cenazelerimizi de çıkarttılar. Madencilerimizle yaptığımız sohbetlerde görüşmelerde bu durumu atlatabildiklerini gördük. Dün gece itibariyle de TTK’da tam kapasiteli olarak üretime başladık. Arkadaşlarımızı sendikacılar olarak bölgelerde takip ediyoruz. Sıkıntısı olan arkadaşları da bize bildirmelerini istedik. Şuan için bir sıkıntı yok ama arkadaşlarımızı takip ediyoruz" dedi.
DEPREM BÖLGESİNE GİDEN TÜM MADENCİLER ZONGULDAK'A DÖNDÜ
Deprem bölgesinde kurtardıkları canlarla Türkiye'nin gündemine oturan maden işçileri, Zonguldak'ta kahraman gibi karşılandılar. Maden işçilerinin son kafilesi 24 Şubat Cuma akşamı Zonguldak'a döndü.
(Haber: Öznur Güneş)