10 yıl iktidarda kalan Demokrat Parti’nin hışımına sadece Malatya, Kırşehir uğramamış bundan Abana’da nasibini almıştır.
Şöyle ki, 1954 seçimlerinde Malatya’dan DP’ye değil de CHP’ye oy çıkması Adnan Menderes’in hoşuna gitmemiş, bu nedenle de ilçesi olan Adıyaman’ı bu ilden ayırarak vilayet yapmıştı.
Yine, aynı dönemde Kırşehir’den Menderes’e değil de Kırşehirli olan Cumhuriyetçi Köylü Partisi Genel Başkanı Osman Bölükbaşı’na oy çıkması Menderes’i kızdırmış ve Kırşehir’i ilçe yaparak Nevşehir’e bağlamıştı.
İşte tam da bu dönemde, 1951 ara seçimlerinde Kastamonu’nun Abana’da oyların yüzde 81’inin CHP’ye, yüzde 12’sinin de DP’ye çıkması Menderes’i kızdırmış Abana’yı ilçe statüsünden köy statüsüne dünüştürerek, Bozkurt’u da köy statüsünden ilçe statüsüne yükselterek Abana’yı Bozkurt’a bağlamış.
Oysa Abana 1945 yılında 83 köy ile birlikte ilçe yapılmıştı. Aradan 8 yıl sonra 21.12. 1953 tarihli kanunla ilçeliği sona erdirilmişti.
Yıllardır Bozkurt ile Abana arasındaki çekişmeler öyle bir yere varmış ki, Bozkurtlu gençler, Abana’dan gelen köylüleri taşlamaya başlamışlar, hatta dövmüşler. İki taraf arasındaki husumet giderek kemikleşmeye başlamış.
1957 seçimleri öncesinde, Kırşehir’in tekrar il yapılması Abanalıları umutlandırmış.
1957 seçimlerinde, Abana ve yakın köylerde Cumhuriyet Halk Partisi açık ara öndeymiş. Tabii ki Bozkurt’taki seçim sonuçlarında Demokrat Parti öndeymiş.
Ama Menderes Abanalılara öyle kızgınmış ki, İzmir’de bir gemide yemek yerken önüne konan pilavın adını sorar aşçiya…
O da:
-Abana Pilavı efendim, der.
Mehderes de:
-Hemen bu pilavın adını değiştirin, talimatını verir.
1965 yılındaki seçimlerde CHP’nin Kastamonu’daki vaatleri arasında Abana’nın ilçe yapılacağı da vardır. Ama ülke genelinde yapılan seçimleri DP’nin devamı olan Adalet Partisi kazanır.
1963 yılında CHP, Abana’nın köy yapılması kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur. Evet, Anayasa Mahkemesi bu kararı iptal etmiştir. Kararı uygulamada direnen Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel bu kez hem Bozkurt’u hem de Abana’yı nahiye yaparak İnebolu’ya bağlamıştır.
Bir gazetecinin Abana’nın nahiye yapılmasıyla ilgili sorusuna Demirel:
-Mahkeme tarafından verilen kararı yerine getirdik, artık, bu saatten sonra Abana’nın ilçe olması çok mümkün değil, yanıtını verir.
Abana, CHP ile AP arasında pazarlık konusu olur. İsmet İnönü, Demirel’i ziyaret eder. Ama Abana konusunda bir gelişme sağlanamaz.
1 Şubat 1968’de bu kez Danıştay bir karar alır. Kararda Abana’nın nahiye yapılması iptal edilir ve ilçe yapılması istenir. Bu karar üzerine Hükümet, 3 Temmuz 1968 de Abana’yı ilçe yapar.