ÖZEL İÇERİK

Zonguldak’ta geçtiğimiz 6 Mart tarihinde meydana gelen olayda kadın memur Ç.İ., İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Ertuğrul Başkoşan tarafından psikolojik şiddete uğradı. A.A. ve N.T. ile birlikte mobbing dilekçesi yazan ve Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu’na teslim etmek isteyen Ç.İ., bu sırada İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Ertuğrul Başkoşan ile karşılaştı. Ç.İ.’nin odasına giren ve mobbing dilekçesini elinden alan Ertuğrul Başkoşan, hakaret dolu cümleler kurdu ve kadın memurun üzerine yürüdü. Yaşanan olay Zonguldak kamuoyunda yankılanırken, Zonguldak Valiliği ise sessizliğini korumaya devam etti. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’ndan konuyla ilgili kamuoyuna bir cevap gelmezken, skandal denilecek bir olay daha yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mobbing genelgesinin adeta hiçe sayıldığı olayda, Ertuğrul Başkoşan yerine kadın memur Ç.İ.’ye soruşturma açıldı. “Bana Vali de, Vali Yardımcısı da hiçbir şey yapamaz!” diyerek tehditler savurduğu iddia edilen Ertuğrul Başkoşan’ın vekaleten müdürlük görevi devam ederken mağduriyet yaşayan ve saldırıya uğrayan Ç.İ.’ye soruşturma açılması, kamuoyunun takdirine bırakılıyor. Bir kadın çalışanın mobbing görmesi ve hakkını savunmak isterken savunmasız bırakılması karşısında Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’ndan bir cevap bekleniyor. 

OLAY NEYDİ?

Zonguldak Valiliği’nde dün, flaş bir olay yaşandı. Edinilen bilgilere göre mobbing gördüğü iddia edilen 3 memurdan biri, Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu’na dilekçe vermek isterken, müdürü Ertuğrul Başkoşan tarafından darp edildi.

Olay; Zonguldak Valiliği’nde dün meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Valilik binasında İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nde mobbing gördüğü iddia edilen Ç.İ., A.A. ve N.T. adlı 3 memur, Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu’na gördükleri mobbingi anlattıkları bir dilekçe yazdı. Bu sırada İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Ertuğrul Başkoşan, memurlarında bulunduğu odaya girdi ve dilekçeyi gördü. Mobbing dilekçesini gören Ertuğrul Başkoşan, kadın memur Ç.İ.’nin elindeki kağıdı almaya çalıştı. Sözlü tartışmanın aralarında büyüdüğü olayda Ertuğrul Başkoşan dilekçeyi istedi ancak; alamadı. Tansiyonun yükseldiği odada iddiaya göre Ertuğrul Başkoşan kadın çalışan Ç.İ.’yi cam kenarına itti ve bileklerinden sıkmaya başladı.

“BANA VALİ DE, VALİ YARDIMISI DA HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ!”

Sözlü tartışmanın yanı sıra şiddetin de devreye girdiği iddia edilen olayda Ertuğrul Başkoşan, Ç.İ.’den dilekçeyi alamayınca: “Bana Vali de, Vali Yardımcısı da hiçbir şey yapamaz!” şeklinde ifadeler kullandı. Ç.İ’ye şiddet eğilimi gösteren Ertuğrul Başkoşan’ın seslerini duyan diğer çalışanlar odaya girdi ve olayı yatıştırmaya çalıştı.

‘İMDAT’ SESLERİNE YETİŞTİLER

Öte yandan Ç.İ.’nin üzerine yürüyen ve vurma eğilimi gösteren Ertuğrul Başkoşan, kontrolünü iyice kaybetti. İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü katındaki diğer çalışanların, Ç.İ.’nin ‘imdat’ sesini ve bağırışlarını duyduğu, bu nedenle de mesai arkadaşlarını kurtarmak için odaya girdikleri öğrenildi. Yaşanılan olayın ardından memurların bulunduğu 3’üncü kata polis ekipleri yönlendirildi. Ç.İ.’nin darp raporu aldığı öğrenilirken, Zonguldak Valiliği’nde yaşanan skandal olayla ilgili nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor.

Sanayi devrimi Zonguldak’tan başladı Sanayi devrimi Zonguldak’tan başladı

İşyerlerinde mobbingin önlenmesi için hazırlanan 7 maddelik genelge, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 5 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Genelge ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu yeniden yapılandırılacak. Kurul, psikolojik taciz konusunda faaliyet gösteren ilgili kurum, kuruluşlarla alanında uzman ve akademisyenlerin katılımıyla toplanacak, bu konuda politikalar belirleyecek, eğitim- bilgilendirme faaliyetlerini koordine edecek, araştırma- inceleme yapacak ve akabinde rapor, rehber, bilgilendirme dokümanları hazırlayarak, kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütülecek.

SORUMLULUK İŞVEREN VE YÖNETİCİDE

İşyerlerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olacak, her türlü riski gözetecek, önleyici ve koruyucu politikalar geliştirecekler. Yanı sıra çalışanlara hakları ve başvuru mekanizmaları hususlarında da bilgilendirmeler yapılacak.

GENELGEDEN 1 GÜN SONRA FLAŞ OLAY!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgenin 1 gün sonrasında Zonguldak Valiliği’nde yaşanan olay ise adeta pes dedirtti. Zonguldak’taki en önemli kamu kurumunda 3 memurun mobbing görmesi, Kadın memurun ise darp raporuyla sonuçlandığı bir olayın içerisinde bulunmasının ardından Zonguldak Valiliği’nin izleyeceği yol merak ediliyor.  

GENELGEDE NELER VAR?

"Çalışanların motivasyonunun artırılması, hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, sağlıklı, güvenli ve barışçıl bir çalışma ortamının oluşturulması, kapsayıcı ve sürdürülebilir istihdamın sağlanması ile toplumsal refahın artırılması amacıyla; çalışanların iş yerlerinde kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi elzemdir.

Bu kapsamda iş yerlerinde psikolojik tacize maruz kalan tüm çalışanlar ilgili mevzuatında yer alan usullere göre çalıştıkları kurum ya da kuruluşa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (ALO 170) aracılığıyla veya doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna ve Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurularını iletebilmektedir. Ayrıca çalışanların psikolojik tacizden korunması ve psikolojik tacizle mücadele edilmesi amacıyla;

1-19/3/2011 tarihli ve 27879 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/2 sayılı Genelge ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde kurulan Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu (Kurul) yeniden teşekkül ettirilmiş olup Adalet Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, işçi, işveren ve kamu görevlileri konfederasyonları, Kurul tarafından belirlenecek ve psikolojik taciz konusunda faaliyet gösteren ilgili kurum ve kuruluşlar ile alanında uzman ve akademisyenlerin katılımıyla toplanacaktır. Kurul iş yerlerinde psikolojik tacizle mücadeleye yönelik olarak ülke çapında politikaların belirlenmesine katkı sağlama, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini koordine etme, araştırma ve inceleme yapma veya yaptırma, rapor, rehber ve bilgilendirme dokümanları hazırlama ile kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarını yürütecektir. Kurulun çalışma usul ve esasları Kurul tarafından belirlenecek olup sekretarya hizmetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecektir.

2- İşveren, yönetici ve tüm çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına gelen her türlü eylem ve davranıştan kaçınacaklardır.

3- İş yerlerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olup işveren ve yöneticiler iş yerlerinde psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek veya buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek her türlü riski gözetecek, önleyici ve koruyucu politikalar geliştireceklerdir.

4- İş yerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalığın artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlenmesi ve yaygınlaştırılmasına özen gösterilecek, eğitim programlarında psikolojik taciz konusuna yer verilerek tüm çalışanlara çalışan hakları ile başvuru mekanizmaları hususlarında gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

5- İş yerlerinde psikolojik taciz iddialarının araştırılması ve soruşturulmasında gizliliğin ve şahısların özel hayatlarının korunmasına ve gerçeğe aykırı psikolojik taciz iddialarıyla kurum ve kuruluşların itibar ve

saygınlıklarına zarar verilmemesine azami itina ve hassasiyet gösterilerek süreç ivedilikle yürütülecektir. 6- Toplu iş sözleşmelerine ve toplu sözleşmelere psikolojik taciz hususunda önleyici ve koruyucu nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecektir.

7- ALO 170 hattında görevli psikologlar vasıtasıyla psikolojik tacize maruz kalan çalışanlara bilgilendirme yapılmasına, yardım ve destek sağlanmasına titizlikle devam edilecektir.

2011/2 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

İş yerlerinde psikolojik tacizle mücadele kapsamında tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görev ve sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmesi, Kurul tarafından alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü iş birliği ve yardımın titizlikle sağlanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

5 Mart 2025 Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI"

Muhabir: Duygu Elma Özfidan