Baro Başkanı seçilen Av. Türker Kapkaç, yeni dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek "Yeni dönemde tüm ekip arkadaşlarımla birlikte bu sorunların üstesinden gelmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Türker Kapkaç'ın açıklaması şöyle:
"Evet, öncelikle hoş geldiniz. Avukatlık kanunu gereği genel kurullarımız iki yılda bir yapılır. Her çift yılda Ekim ayında genel kurullarımızı icra ederiz. Genel kurulumuzun ilk günü, faaliyet raporlarımız sunulur, diğer ilçelerden gelen raporlarımız okunur ve aklanırız. Ertesi gün sandıklarımızı kurar, baromuzun başkanlığını, yönetim kurulunu, denetleme kurulunu, disiplin kurulunu ve üst kurulu meslektaşlarımız seçer. Seçilen arkadaşlar görevlerine iki yıl boyunca devam ederler.

Bu konuyla ilgili, yine genel kurulumuzda ifade ettiğimiz gibi, tüm meslektaşlarımız bu görevlerini fedakarca yerine getiriyorlar. Bizim mesleğimiz bir mücadele mesleği. Meslektaşlarımız, baromuzun geleneklerine bağlı kalarak çalışmalarına devam ediyorlar.

Yeni dönemde hangi çalışmalar olacak? Daha hızlı bir şekilde ilerlemek için şunu söyleyeyim: Mesleğimizde çok sorun var. Bu sorunlar, üniversiteye girişten başlayıp avukatların emekliliğine kadar devam eden büyük sorunlar. Öncelikle, hukuk fakültelerinin sayısı yüzün üzerinde. İstanbul’da apartman kapısında açılmış hukuk fakülteleri bile var. Biz, hukuk fakültesi sayılarının ve öğrenci alım kontenjanlarının düşürülmesini talep ediyoruz. O kadar çok hukuk fakültesi var ki belki yirmi yıl boyunca hiç hukuk fakültesi açmasak bile avukat ihtiyacı karşılanır.

2000’li yıllardan beri hayata geçirilmesi beklenen “Hukuk Mesleklerine Geçiş Sınavı” bu sene ilk defa yapıldı. Artık bu sınavda başarılı olanlar stajına başlamak için barolara başvuracaklar. Kim başarılı olduysa biz de stajlarını başlatacağız ve bir yıllık staj dönemi sonrasında ruhsatlarını verip, “Aramıza hoş geldiniz,” diyeceğiz. Bu sınav bu sene ilk defa uygulamaya girdi. Sınavın sonuçlarına göre daha sonra detaylı açıklamalar yapacağız.

Mesleğe başladıktan sonra da büyük sorunlarımız var. Genç avukat nüfusumuz ciddi bir şekilde arttı. Herkes avukat olma umuduyla mezun oluyor ve aramıza katılıyor. Ancak hem ülkenin ekonomik durumu hem de avukat sayısının fazlalığı, birçok genç meslektaşımızın ekonomik olarak zorluklar yaşamasına sebep oluyor. Biz baro olarak, genç avukatlarımıza hem adli yardım görevleri veriyoruz hem de CMK listelerine yazıyoruz. Bu şekilde bir nebze olsun yardımcı olmaya çalışıyoruz, fakat genç avukatlarımızın gelir seviyesini daha da artırmayı talep ediyoruz.
Ayrıca, yıllardır bu konuda maalesef iktidarlardan bir çözüm bulamadık. Yargıda KDV’nin düşürülmesini talep ediyoruz. CMK ve adli yardım görevlendirmelerinde KDV olmamalı. Çünkü zaten yoksul vatandaşlar için avukat görevlendiriliyor. Kamu avukatlarımızın özlük hakları da henüz düzeltilmedi. Bunun düzeltilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Ayrıca, emeklilikteki şartlar gerçekten avukatlık mesleğini taçlandıran meslektaşlarımız için yetersiz. Emekli avukatlarımız en düşük maaşla emekli oluyorlar. Bu ve benzeri birçok sorunumuz var. Yeni dönemde tüm ekip arkadaşlarımla birlikte bu sorunların üstesinden gelmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Muhabir: Öznur Güneş