Özel kanunla kurulan, “TBMM' de 10 Eylül 1921 tarihinde çıkartılan 151 sayılı yasanın 4. Maddesine istinaden 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 2608 sayılı kararname Havza-i Fahmiye sınırları içinde maden işletmeciliği yapılan maden işletmelerinde çalışan maden işçilerine sosyal güvenlik hizmeti sunmak üzere kurulan, idari ve mali bakımdan özerk, tüzel kişiliği haiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.”
Amelebirliği bugünlerde İşçi-den uzaklaşmaya ama ücretini bürüt maaş üzerinden her yıl daha da yüksek kesintiyle gündeme giriyor.
Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve yönetimde işçi temsilci sayısında azaltmaya gidilme tartışmalarının yanında, maden işçileri Amelebirliği’nin taşınmazlarının güncellenmemesi (yada güncelleştirilmek istenmemesi) nedeniyle Maden işçilerinden kesilen tam bir yevmiyeye karşılık, işçilere ödenen miktar 2016’ yılından bugüne sürekli düşürülerek kuşa çevrildi.

2016 Yılında işçinin yevmiyesi 120.26 TL, Amelebirliği kesintisi 80.50 TL, İşçiye son yardım olarak ödenen rakam 81.90 TL
Bugünkü durumda; 
2023 Yılında işçinin yevmiyesi, 1121 TL, Amelebirliğine kesilen 747.33 TL, fakat işçiye son yardım 240.0 TL
Maden işçileri konuya sahip çıkması ve haklarının kazanılması için GMİS Genel merkezinde buluşacaklar.
Maden işçileri kendi aralarında konuyu tartıştıkları ve hak kayıpları için her türlü mücadeleye hazır olduklarını dile getiriyorlar ve GMİS yöneticilerinde destek vermelerini talep edecekler.
Maden işçilerin bu örgütlenmesinin diğer bir yanı da önümüzdeki yıl yapılacak olan Amele Birliği seçimlerinin kaderine etki edeceği ve GMİS yöneticilerinin konuyla ilgili alacakları tutum o nedenle önemli olduğu gelen bilgiler arasında.

Kaynak: Öznur Güneş