TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanlığı tarafından, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Valilik önünde çelenk töreni düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende; TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Törene; CHP Zonguldak Belediye Başkan Aday adayı Fırat Birkan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Şube Başkan
Yardımcısı Levent Yağcıoğlu, Maden Şehiti Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, TMMOB Yöneticileri, KESK Üyeleri ve maden mühendisleri katıldı.
Şube Başkanı Çağlar Öztürk'ün konuşması şöyle: "Rivayet o ki Roma İmparatorluğu’nda babasının zulmünden kaçan Barbara isimli genç bir kadın, İzmit yakınlarındaki bir madene sığınır. Babası Roma’nın üst düzey yöneticilerinden biridir, zenginliği kadar zorbalığıyla da ünlüdür. Zulmün ne demek olduğunu, sırtlarında şaklayan kırbaçlardan bilen madenciler ise kendilerine sığınan Barbara’yı koruma altına alırlar, onu saklarlar. Ancak bundan 1788 yıl önce, 4 ARALIK 235 tarihinde babası tarafından başı kesilerek katledilir. Rivayete göre Aynı anda babası da yıldırım çarpması sonucu ölür. Bunun halk tarafından ilâhi bir olay olarak görülmesi sonucu Barbara santa yani azize olarak anılmaya başlanır.
Madenciler uzun süre koruyamasalar da genç kızı, hatıralarından ne zalimin zulmünü ne de Barbara’nın anısını silerler. Gel zaman git zaman, Barbara’nın ruhunun kendilerini koruduğuna, koruyacağına inanır olmuş madenciler Bu olay, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmaya başlanır.
Bilindiği üzere eski bir gelenek olan “4 Aralık Madenciler Günü” kutlamaları 1960 yılında Maden Mühendisleri Odası tarafından Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyetinden devir alınmış, o tarihten bu yana her yıl odamız tarafından düzenli olarak geniş katılımlı etkinliklerle kutlana gelmiştir.
Ancak, bizler için son derece anlamlı olan bu özel günü maden kazalarından dolayı geçen yıl olduğu gibi ne yazık ki bu yıl da buruk bir biçimde kutluyoruz.
Madenlerin yer altından çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatli bir uğraştır. Yerin yüzlerce metre altında ve yer kabuğunda, zorluklara karşı alın teri dökerek, canlarını hiçe sayarak dünyanın en zor mesleğinde, çok zor koşullarda çalışan madencilerin emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir.
Madencilik sektörünün sorunlarının gündeme gelmesi, bu sektörün en önemli sorunlarından birisi olan iş kazalarına çözüm bulunması, maden ocaklarının sağlıklı ve güvenli iş ortamları haline getirilmesi için somut adımların atılması beklentilerimiz sürmektedir.
Zonguldak kömür havzasında bulunan; Armutcuk’ta, Kozlu’da, Karadon’da, Üzülmez’de, Amasra’da, ayrıca ülkemizin diğer yerlerinde; Soma’da , Yatağan’da, Ermenek’te, Elbistan’da, Sorgun’da, Kemalpaşa’da, Dursunbey’de, Küre’de, Gediz’de, Siirt’te ve Dünya’nın tüm madenlerinde çalışırken hayatını kaybeden madencilerin ölümleri asla kadere, işin fıtratına bağlanamaz.
Biz madenciler, ne madencinin yakınının sırtına atılan tekmeyi, ne diğer birinin suratına yetiği tokadı unutmadık. Biz, “adamlar iyi öldüler” diyenleri de asla unutmadık, unutmayacağız. Bizler; Ayşe teyzenin" Oğlum yüzme de bilmezdi, ne yapmıştır suyun içinde” sözlerini de, babasının ayağındaki yırtık lastik ayakkabılarını da unutamadık, unutmayacağız.
Ekmeğini, doğaya karşı mücadelede her türlü tehlike ve zorluğu göğüsleyerek kazanmaya çalışan, madenleri üretip insanlığın hizmetine sunan madenciler için 4 Aralık Dünya Madenciler Günü; Santa Barbara'nın kendilerini koruyacağına inanıştan, sınıf bilincine uzanan maden emekçisinin dayanışma gününüdür..Kutlu olsun. Emekçilerimizin yaşam haklarının güvence altına alındığı ve emeklerinin karşılığının tam verildiği, iş güvencesinin sağlandığı emeğin ve emekçinin değer kazandığı yarınlarda, dayanışma içinde buluşmak dileğiyle kaybettiğimiz bütün maden emekçilerimizi saygıyla anarken bir dörtlükle konuşmama son veriyorum."
MUTLU: ‘MADENLER DEVLET ELİYLE İŞLETİLMELİ’
Ardından konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, madenciliğin dünyanın en zahmetli ve en zor mesleklerinden biri olduğunu söyledi. Maden sektörünün ve maden işçilerinin sorunlarını anlatan Mutlu, şöyle dedi:
“Madencilik dünyanın en zahmetli en zor işlerinden biri. Görüyoruz ki madencilik ve madenler ülkemizde sadece kömür üretimi için önemli değil. Son yıllarda ülkenin karşı karşıya geldiği doğal afetlerde de ne kadar önemli olduğu, bu kültürün ne kadar yaşatılması gerektiğini maalesef üzülerek görüyoruz. Madenler kesinlikle devlet eliyle işletilerek yaşatılmalı ve bu kültür korunmalı. Özellikle kömür ile beraber varolmuş olan Zonguldak’ımızda taşkömürüne sahip çıkılarak üretimi arttırmak amacıyla istihdam yükseltilerek devam ettirilmeli. Biz madenciler olarak toplu ölümlerle gündeme gelmek, hatırlanmak istemiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde iş cinayetlerine kurban giden birçok iş kolunda işçilerimiz var. Ben hepsini rahmetle anıyorum. Şehitlerimizi bu tür manevi günlerde değil her zaman hatırlamamız gerekiyor. Özellikle madencileri unutmamız lazım. Onları kaderine terk etmemiz gerekir. Son günlerde Zonguldak’ta hunharca katledilen bir maden işçisinin başına gelenleri görünce madenlerimizin ve bu bölgenin ne kadar kaderine terk edildiğini görmekteyiz maalesef. Biz sadece toplu ölümlerle değil ülke ekonomisine katkı sağlayarak iş sağlığı ve güvenliği ile üretimi attırarak taşkömürünü ülke ekonomisine kazandıran madenciler olarak hatırlanmak istiyoruz.”
Kaynak: Öznur Güneş