Ordu Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında kamulaştırılan ilçeye bağlı Selimiye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan Selimiye Konak için geçen yıl aralık ayında restore çalışması başlattı. Çalışmalar kapsamında konağın çürüyen tüm ahşap duvar, döşeme, tavan karkası ve beton zemin sökümü, ahşap karkas üzeri emprenye işlemi yapıldı ve duvarlar arası ısı yalıtımı sağlandı. Mevcut taş duvarlar üzeri sıva raspaları ile arka cephede yıkım tehlikesi olan baca sökülerek özgün hali olan harman tuğla ile yeniden baca ve ocak yapıldı. Arka cephede özgün haline uygun moloz taş duvar tamamlandı. Ahşap çatı karkası yapılması, yalıtım levhası serilmesi, alaturka kiremit ile örtülmesi işlemi gerçekleştirildi. Yapı içinde elektrik dağıtımı ve bağlantısı, restorasyon projesine uygun şekilde pencere imalatı tamamlandı. Konağın içindeki mevcut 6 adet ocak restore edildi. Zemin ve ahşap döşeme uygulaması yapıldı.
Özgün haline uygun şekilde çıtalı, işlemeli ve müzeyyen ahşap tavanlar yapıldı. Ahşap süpürgelik, kuşak ve kat silmeleri tamamlandı. İç kat ve ana giriş merdiveni yapıldı. Zemin kat doğal taş malzemeyle döşendi. Bina dış tesisat elektrik döşenmesi tamamlandı. İç mekanların boyanmasının ardından konağın avizeleri takıldı. 19’uncu yüzyılın sonlarında yaklaşık 512 metrekare arsada 172 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen konak, yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ardından aslına uygun hale getirildi.
ORDU TARİHİNİ YANSITIYOR
Ordu tarihini yansıtan Selimiye Konağı, yarım kat bodrum üzerine 3 kat olarak inşa edilen Selimiye Konağı, kırma çatılı, dıştan dört pahlı alaturka kiremit kaplı ve saçakları tüm cephelerde oldukça dışa taşkın olan, kirişlemesi alttan kaplamalı bir yapıdan oluşuyor. Girişe avludan uzanan 12 basamaklı bir merdivenle ulaşılan konağın tüm pencereleri giyotin tipten meydana geliyor.
Öte yandan Ordu Valiliği’nin de desteklediği restore çalışması kapsamında, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayının ardından konağın çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek. (DHA)
FOTOĞRAFLI