Kdz. Ereğli İlçe Tarım Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İl Müdür Yardımcısı Hasan Akçaalan, Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkası Zafer Yalman, Koordinasyon ve Tarımsal Verilen Şube Müdürü Engin Hasan Sarı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Serkan Bulut, Kdz. Ereğli İlçe Müdürü Osman Günaydın ve çok sayıda hayvan üreticisi katıldı.

Etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihan Ağan: "Bugün dağıtımını gerçekleştirdiğimiz Mineral bloklar hayvanların her yaştaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel olarak formüle edilmiş yalama taşlarıdır. Mineral madde eksikliklerinde; iştahın azalması, büyümede yavaşlama, buna bağlı olarak süt ve et veriminde düşme, üremede sorunlarla karşılaşılır, immun sistem (vücut savunma sistemi) zayıflar ve hayvanlar hastalıklara daha duyarlı hale gelir. Mineral Blok kullanılan hayvanda; mineral ve tuz eksikliğinden doğan taş, toprak, poşet, bez gibi yabancı madde (pika) maddeleri yeme ve yalama hadiselerinin görülme sıklığı düşmektedir veya görülmemektedir. Mineral maddeler, büyüme, dölerme ve sağlık gibi pek çok önemli fizyolojik işleyişin yani yaşama olayının sürekliliği için mutlak gereklidirler. Mineral bloklarda içerik olarak; sodyum, magnezyum, kalsiyum, kobalt, çinko, demir ve bakır gibi mineral maddeler bulunur.

Mineral Blok için günlük tüketim miktarları;

-Büyükbaş hayvanlarda günlük ortalan 80 gr/gün.

-Küçükbaş hayvanlarda (koyun, kuzu, keçi, oğlak) ortalama 5-15 gr/ gündür.

Tüketim hayvanın ihtiyacına bağlı olarak ilk günlerde biraz yüksek olabilir. Birkaç gün içerisinde normale döner.

Bu kapsamda ilimizde ilk etapta il özel idaremiz tarafından 200.000 TL hibe olarak başlatılan proje ile buzağı destekleme başvurusunda bulunan yetiştiricilerimize buzağı başına 1 adet olacak şekilde 8.000 adet mineral blok dağıtımı yaparak farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Bakanlığımız Uyguladığı Buzağı Desteklemeleri Kapsamında ise;

Tır şoförü Kenan Bayram feci kazada hayatını kaybetti Tır şoförü Kenan Bayram feci kazada hayatını kaybetti

Kdz. Ereğli ilçemizde 2023 yılında buzağı desteklemelerine toplam 1169 kişi başvuru yapmıştır. Geçen hafta itibarıyla hesaplara aktarılmaya başlanan 2023 Yılı 1. Dönem desteklemelerinde 935 işletme de 1380 buzağı ile toplam 1.528.725,00 TL destekten yararlanacaktır. İlçemizde yetiştiricilerimiz 2022 yılında ise 1647 buzağısı destek kapsamına alınmış olup, 877.139,00 TL destekleme ödemesinden yararlanmıştır. Bütün üreticilere bol bereketli üretim temennisinde bulunuyorum" dedi.  Konuşma sonrasında üreticilerin mineral blokları dağıtımı gerçekleştirilerek etkinlik sona erdi.

Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (8)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (7)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (6)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (5)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (4)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (3)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (2)Kdz Ereğli Ilçe Tarım Müdürlüğü Mineral Dağıtımı (1)

Kaynak: Bayram Tomakin