ZBEÜ Spor Salonu önünde yapılan etkinlik; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Programa; Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Camgöz, BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Amele Birliği Başkanı Veli Köktürk, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, daire müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

DURSUN: HIDRELLEZ KÜLTÜR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN" 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, açılış konuşmasında şunları söyledi:
"Türk kültürü içinde canlılığını koruyan geleneklerden biri de hıdırellezdir.
Hıdırellez dünya tarihinin en eski mevsimlik bayramlarından biri olarak kabul edilir. Ülkemizde de hıdırellez baharın başlangıcının kutlanması ve doğanın uyanışını simgelemesi olarak değerlendirilmektedir. İnsanların dileklerine ve hayallerine sıkı sıkıya sarıldığı özel bir gündür. Hıdırellez aynı zamanda hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi gibi değerleri pekiştirmek için önemli bir fırsattır. Bakanlığımızın öncüğülünde, Türkiye ile Makedonya'nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu bahar kutlaması hıdırellez, çok uluslu ortak dosyası, Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen, somut olmayan kültürel mirasın korunması için, 12.’inci hükümetlerarası komite toplantısında, UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kaydedilmiştir. Türk kültüründe derin izleri bulunan ve asırlar içinde kendi hususi şartlarında gelişip zenginleşerek devam edegelen hıdırellez kültür bahar bayramınızı kutluyor hızırın her an yanınızda olmasını diliyorum." 

ÖZÖLÇER: "HIZIR ALEYHİSSELAM'IN KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE VERDİĞİ ÖNEMİ GÖSTERİR" 

Rektör İsmail Hakkı Özölçer ise konuşmasında şunları söyledi:
"Bugün burada, yeşilin ve mavinin buluştuğu Cumhuriyetin ilk vilayeti olan Zonguldak’ın güzide simgesi, geleceğimiz olan nesillerin emin adımlarla şekillendiği Üniversitemizde tertip edilen Hıdırellez bahar bayramında bir araya gelmenin mutluluğu ve sevincini yaşıyoruz.
Hıdırellez’in gelişi ile kavuştuğumuz bahar mevsiminin temsili olan doğanın yeşillenerek suların çağladığı bu vakit; bir olmanın, biz olmanın en önemli timsalidir. Geleneklerimizle var olan Hıdırellez, sıla-i rahime vesiledir. Nasıl ki kış ile yaz baharda, Hızır ile İlyas yeryüzünde buluşmuşlarsa; bugün burada, 100. yılını coşkuyla kutladığımız Üniversitemizde ülkemizin dört bir yanından yarınları için bir arada olan değerli öğrencilerimiz, akademik, idari personelimiz, şehrimizin saygıdeğer idari amirleri ve çok kıymetli insanlarıyla kardeşin kardeşiyle, dostun dostuyla kucaklaştığı gibi yan yanayız.
Nitekim kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin ortak bütünlüğünden oluşan hazineleridir. Bu hazinelerin özellikle dijital dünya içerisinde güçlü bağlar ile nesilden nesile aktarılarak devam ettirilmesi bir milletin uluslararası alanda söz sahibi olması demektir.
Bu hazinelerden biri olan ve Kadim Türk kültürünün en eski değerlerinden Hıdırellez Bahar Bayramı, 2017 yılında Türkiye ve Kuzey Makedonya ortaklığında Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kayda geçirildi. Hıdırellez, karaların hâkimi olduğuna inanılan Hızır ve suların hâkimi olduğuna inanılan İlyas nebilerin yılda bir kez görüştüğü, 5 Mayıs gecesi ve 6 Mayıs günü kutlanarak pek çok uygulamayı içeren yazın habercisi, coşku dolu bir bayramdır.
Hızır ile İlyas’ın buluşmasıyla karaların ve suların gücünün bir araya gelerek insanlar için bolluk getireceğine inanıldığı bu bayram; Türk milletinin tarihinde dayanışmanın, kardeşliğin ve birliğin simgesi olmuştur. Aynı zamanda Millî ve dinî duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı, sergilendiği, millet olma şuurunun şekillenerek de kuvvetlendiği mukaddes bir günümüzdür.
Baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi olan böyle bir gün diliminde mutlu olmak, mutluluğumuzu paylaşmak hepimizin hakkıdır. İşte buna binaen Hıdırellez, yüzyıllardır Anadolu’da, Kafkasya’da, Horasan’da, Balkanlar’da ve diğer coğrafyalarda neşeyle ve güçlü bir inançla kutlanmaktadır. Bu kolektif şuurun ve inancın bir göstergesi olan Hıdırellez geleneğinin temelinde ilkbaharın kutlanması yatarken tabiatla da barışık olma ve bütünleşme isteği yer almaktadır.
Anadolu’nun irfanında asırlardır kutlanan bugün, atalarımızdan necip milletimize miras olup Orta Asya’dan Doğru Avrupa’ya kadar kardeşliğimizin birbirleriyle birleştiği, kaynaştığı ve yardımlaştığı bir gündür. Bugünde yapılan kutlamalar en çok ihtiyacımız olan bu zamanda sarsılmaz bağlarımızı güçlendirmekte, dargınlıkların sona ermesi için uygun ortam oluşturmaktadır. Bugünün simgesi olan, Allah’ın yeryüzünde dolaşan güçlü ve yardımsever elçisi olduğuna inandığımız Hızır’ın aleyhisselam’ın kültürel değerlerimizin birçoğunda yer edinmesi de milletimizin değerlerine verdiği önemi gösterir.
Bu kadim hayat içerisinde ata toprağımızdan Anadolu’ya, dünyanın dört bir yerinde asil milletimiz dil, din, ırk ayrımı olmaksızın bir arada bulunarak Hızır aleyhisselama ithaf edilen “Kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş” sözünün derinliğine tüm kalbiyle vakıf olup muhtacın ve mazlumun yanında olmuş, kardeşliğin timsalini tüm dünyaya apaçık bir şekilde göstermiştir.
Kültürümüzün, örfümüzün ve geleneklerimizin kutsiyeti ve manevi değerinin inancı içinde ayak bastığımız tüm coğrafyalarda hangi milletten gelirsek gelelim Hıdırellez ateşiyle bir arada olup geleneklerimizle, müziğimizle, halk oyunlarımız ve yemeklerimizle kardeşliğimiz daha da pekişmektedir. Bu kutlu gün, bugün tüm şehirlerde yalnızlaşan muasır toplumu böylesine güçlü bir şekilde bir araya getiriyorsa bunu çok iyi şekilde anlamak ve kavramak elzemdir.
Bahanesi baharın bu güzel gününde bizleri bir araya getiren Hıdırellez olsa da aslında birlik ve beraberliğimizin göstergesi, dayanışmanın örneği olan etkinliğimizde, sevgiyi ve saygıyı yüreğine katık etmiş çok kıymetli Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ailesine, emeğin başkenti olan şehrimizin idari kuruluşlarına, pek değerli öğrencilerimize ve saygıdeğer misafirlerimize bir kez daha hoş geldiniz diyor, tüm dünyada barışın ve dostluğun hâkim olduğu güzel günlere vesile olmasını temenni ederek Hıdırellez bahar bayramınızı canı gönülden kutluyorum."                                                   

Hıdırellez programında; halk oyunları gösterisi yapıldı ve Hıdrellez ateşi yakıldı. 

Zonguldak eski günlerine dönüyor: Tekrar tersten bir göç başladı Zonguldak eski günlerine dönüyor: Tekrar tersten bir göç başladı

Kemençe eşliğinde katılımcılar hep birlikte horon teperek; yöresel halaylar da çekildi. 

Muhabir: Öznur Güneş